Αντικλεπτικά Συστήματα

Λίγα Λόγια για τα αντικλεπτικά

Οι αντικλεπτικές συσκευές προστασίας εμπορευμάτων EAS (Electronic Article Surveillance) παρουσιάστηκαν για πρώτη φορά στην ελληνική αγορά από την εταιρεία SΕΝELCO το 1985 και το ίδιο έτος έγινε η πρώτη εφαρμογή με μικροκυματική 915MHz (ΜW) αντικλεπτική συσκευή στο κατάστημα ΤSANTILIS (Βουκουρεστίου & Πανεπιστήμιου), στην Αθήνα, από τον Κώστα Φιλίππου.

Η πρώτη εγκατάσταση αντικλεπτικής συσκευής, επίσης μικροκυματικής (ΜW), στην πόλη της Θεσσαλονίκης έγινε στο κατάστημα DIL το 1988 και την ίδια χρονιά εγκαταστάθηκε συσκευή ραδιοσυχνότητας (RF) στο κατάστημα OCEANO στη Λάρισα. Το δισκοπωλείο που πρώτο τοποθέτησε στην Αθήνα σύστημα προστασίας εμπορευμάτων ήταν το δισκοπωλείο JAZZ ROCK (1987), στη Θεσσαλονίκη το κατάστημα ΑΛΜΠΑΝΤΗΣ (1988) και στην Πάτρα το MUSICAL FIDELITY (1989). Τα εν λόγω συστήματα ήταν ηλεκτρομαγνητικά (ΕΜ).

Πλέον η παραγωγή των μικροκυματικών συσκευών (MW – microwave) έχει σταματήσει, ενώ οι μαγνητικές (EM-electromagnetic) επιβιώνουν κυρίως σε βιβλιοθήκες και ορισμένα δισκοπωλεία.

Η πρώτη συσκευή ραδιοσυχνότητας με δυνατότητα ανίχνευσης και αυτοκόλλητης ετικέτας (RF 8,2ΜΗz radio-frequency) τοποθετήθηκε στην ελληνική αγορά στο κατάστημα ERS, στην οδό Κορδιγκτόνος (1986). Οι συσκευές RF αποτελούσαν την πλέον οικονομική και αξιόπιστη λύση την εποχή εκείνη, γιατί συνδύαζαν το χαμηλότερο κόστος και την καλύτερη λειτουργία σε σχέση με τις συσκευές παλαιότερης τεχνολογίας (ΕΜ – ΜW).

Η ανάγκη για αντικλεπτικό εξοπλισμό προστασίας εμπορευμάτων στην ελληνική αγορά αυξήθηκε με την πάροδο του χρόνου παροτρύνοντας έτσι και άλλες εταιρείες, εκτός της SENELCO (διέκοψε τη λειτουργία της το 2000), να εντάξουν στη δραστηριότητα τους την πώληση συσκευών EAS.

To 1991 η εταιρεία Sensormatic παρουσίασε, μέσω της αντιπροσώπου εταιρείας (SENELCO), ένα μονοπωλιακό προϊόν ιδιαίτερης αξιοπιστίας σε σχέση με όλες τις άλλες συσκευές ΕΑS που κυκλοφορούσαν στην παγκόσμια αγορά. Tα συγκεκριμένα συστήματα ονομάστηκαν ακουστομαγνητικά (ΑΜ – acoustomagnetic). 58KHz.

Η αρχή λειτουργίας τους βασίζεται στο φαινόμενο του διαπασών και στη συγκεκριμένη συχνότητα που αυτό αναπαράγει όταν δεχτεί εξωτερική συγκεκριμένη διέγερση. Η παραπάνω αρχή μείωσε περαιτέρω τις εσφαλμένες ενεργοποιήσεις, αύξησε ακόμη περισσότερο την ανιχνευτική ικανότητα των αισθητήρων και επέτρεψε την χρήση μικρών αντικλεπτικών ετικετών, οι οποίες σε αντίθεση με αυτές των συσκευών RF μπορούσαν να ασφαλίσουν και μεταλλικά προϊόντα, καλύπτοντας ακόμη μεγαλύτερες εξόδους.

Σε γενικές γραμμές, η καλύτερη σχεδιαστικά RF συσκευή δεν μπορεί να πλησιάσει ικανοποιητικά την απόδοση ακόμη και της πλέον οικονομικής ΑΜ συσκευής.

H πρώτη αντικλεπτική συσκευή ΑΜ τεχνολογίας στην ελληνική αγορά τοποθετήθηκε στο κατάστημα ACROBAT στην οδό Σκουφά το 1991, επίσης από την εταιρεία SENELCO.

Η αποκλειστική δυνατότητα παραγωγής συσκευών 58KHz που είχε η εταιρεία Sensormatic έπαυσε να υπάρχει μετά το 2002, με την σχεδίαση αντίστοιχων συσκευών 58KHz και από άλλους κατασκευαστικούς οίκους. Ο ανταγωνισμός είχε ως αποτέλεσμα την περαιτέρω μείωση του κόστους του ακουστομαγνητικού εξοπλισμού με συνέπεια όλο και περισσότεροι ιδιοκτήτες καταστημάτων να στρέφονται προς τις συσκευές ΑΜ, καθιστώντας την ακουστομαγνητική τεχνολογία την ταχύτερα αναπτυσσόμενη σε σχέση με την παλαιότερη τεχνολογία των RF.

Η ΟPTEPHSIS A.E. είναι εισαγωγική – τεχνική εταιρεία αντικλεπτικού εξοπλισμού. Ιδρύθηκε το 2003 από ανθρώπους, οι οποίοι εργαζόντουσαν στην εταιρεία SENELCO/SENSORMATIC/ADT από το 1987, με στόχο να καλυφθεί το κενό που υπήρχε στην ελληνική αγορά για υπεύθυνες προτάσεις αντικλεπτικής κάλυψης, σωστή σχεδίαση & εφαρμογή τους καθώς και για αξιόπιστο after sale service. Οι συσκευές ΕΑS δεν αποτελούν για την εταιρεία μας μία ευκαιριακή και παράπλευρη απασχόληση. Τα πλεονεκτήματα που περιγράφονται παραπάνω οδήγησαν μεγάλες αλυσίδες ελληνικών & ξένων συμφερόντων καθώς και προσωπικές εταιρείες να εμπιστευθούν την OPTEPHSIS Α.Ε. για την κάλυψη των καταστημάτων τους με αντικλεπτικό εξοπλισμό αλλά και για τη συντήρηση αντικλεπτικών κεραιών που είχαν προμηθευτεί από άλλες εταιρείες.

Διαβάστε τον ΣΥΓΚΡΙΤΙΚΟ ΠΙΝΑΚΑ ΣΥΣΚΕΥΩΝ ΕΑS – OPTEPHSIS

  Etiam magna arcu, ullamcorper ut pulvinar et, ornare sit amet ligula. Aliquam vitae bibendum lorem. Cras id dui lectus. Pellentesque nec felis tristique urna lacinia sollicitudin ac ac ex. Maecenas mattis faucibus condimentum. Curabitur imperdiet felis at est posuere bibendum. Sed quis nulla tellus.

  ADDRESS

  63739 street lorem ipsum City, Country

  PHONE

  +12 (0) 345 678 9

  EMAIL

  [email protected]